Chemex new stock

Een van onze hardst lopende artikelen in onze webshop is de Chemex. Zo hard dat deze nogal eens is uitverkocht raakt én we bezoekers van onze webshop moeten teleurstellen. Het goede nieuws voor al die Chemex-fans van SpecialtyCoffee is dat we op dit moment weer ruim Chemexen in onze shop op voorraad hebben.

In 1941 werd de Chemex als zetmethode bedacht en ontwikkeld door Peter J. Schlumbohm. Op zijn naam staan meer dan 3000 gepatenteerde uitvindingen en deze vinding heeft tot nog toe de langste adem.Werkzaam als laborant heeft Schlumbohm ervaring met het werken met de Erlenmeyer. Hij hoeft deze enkel aan te passen en de Chemex is geboren.

Filters

Gebruik speciaal ontwikkelde Chemex filters. Deze zijn vierkant van vorm, gevouwen en zuurstof gebleekt. Hou de gevouwen filter als een ruit en pak 3 vellen samen zodat er een puntzak ontstaat. Hang deze in de Chemex.

Gebruik licht (filter)gebrande koffie en maal deze net zo grof als de cafetièremaling. De hoeveelheid gemalen koffie is afhankelijk van de grootte van de Chemex.

Modellen

De Chemex is er in 3 uitvoeringen: klein, middel en groot.

  • De inhoud voor de kleine Chemex is 360 ml
  • De inhoud voor de middelste Chemex is 900 ml
  • De inhoud voor de grootste Chemex is 1150 ml

Je kan in de middelste en de grootste Chemex ook het water laten doorlopen tot de bubbel in het glas. In beide gevallen doseer je dan voor 500 ml.

Zetadvies

Watertemperatuur: ±90° Celsius

SCAE dosering is 55-65 gram per liter

Dosering. Bij 55 gram per liter:

  • 360 ml = 20 gram
  • 500 ml = 28 gram
  • 900 ml = 50 gram
  • 1150 ml = 63 gram

Dosering. Bij 60 gram per liter:

  • 360 ml = 22 gram
  • 500 ml = 30 gram
  • 900 ml = 54 gram
  • 1150 ml = 69 gram

Dosering. Bij 65 gram per liter:

  • 360 ml = 24 gram
  • 500 ml = 33 gram
  • 900 ml = 59 gram
  • 1150 ml = 75 gram
  1. Kook het water.
  2. Schenk het water dat net van de kook af is op het filter, zonder dat er koffie in zit. Het natmaken van het filter voorkomt een nare bijsmaak van papier, daarnaast warm je de Chemex op. Als je de Chemex weer leeg schenkt, houd dan de schenkopening aan de bovenzijde. Hierdoor schenk je sneller de kan leeg Hiermee voorkom je onderdruk in de kan. Er stroomt lucht via de opening naar binnen. Zie video
  3. Giet het gekookte water in een ketel met een lange tuit en laat dit water afkoelen tot 93°-96°Celcius.
  4. Schenk rustig het water uit de Chemex, pas op dat je je handen niet brandt.
  5. Verdeel de koffie in het filter.
  6. Schenk een kleine hoeveelheid water rustig op de koffie. De koffie zal (net als brooddeeg) gaan rijzen/ uitzetten. Dit proces heet pre-infusie en wordt in het Engels ‘Blooming' genoemd.
  7. Wacht 35 seconden totdat je geen druppels meer uit het filter ziet komen.
  8. Giet dan, heel rustig, in een cirkelbeweging het hete water op. Zorg ervoor dat je de buitengrens van de koffie niet raakt. Vul het water tot aan de bovenrand van de Chemex.Eén keer opschenken is voldoende
  9. De koffie loopt nu in een rechte straal in de Chemex.
  10. Wanneer de koffie het ‘bolletje' raakt (in het glas aan de voorkant) is de Chemex voldoende gevuld. Dit zal 3,5-4 minuten duren. Zodra het langer duurt, zorg dan voor een grovere maling. Wanneer het sneller klaar is zorg dan voor een fijnere maling
  11. Wanneer de laatste druppels uitgelekt zijn, verwijder dan het filter,en schenk uit.
  12. De koffie wordt nog lekkerder wanneer deze iets afkoelt.
     

Gerelateerde producten

  1. Coffee Maker 1-3 cup Pint

    € 42,00 infoadd to cart
  2. Coffee Maker 6 cup

    € 46,00 info
  3. Coffee Maker 8 cup

    € 48,00 infoadd to cart
  4. Filterpapier 6/8 cup 100 stuks

    € 9,75 infoadd to cart
  5. Filterpapier 3 cup 100 stuks

    € 9,24 infoadd to cart
Share:
Terug