Intelligentsia Venice California

Een (video)verslag van Richard Schukkink

"Intelligentsia: misschien wel een van de beste espressobars in de wereld". Enorm nieuwsgierig geworden door deze uitspraak in een koffietijdschrift, besluiten we eens te gaan kijken wat deze espressobar met z'n magische naam.

We weten de straat alleen geen huisnummer. Moet niet zo moeilijk zijn om te vinden denken we. Wanneer we na zo'n 15 minuten aan het eind van de straat gekomen zijn zonder te vinden wat we zoeken besluiten we het toch maar even te vragen. Blijkt dat we er al een kilometer voorbij zijn! Gelukkig vinden we het nu wel. Niet gek dat we het aanvankelijk niet konden vinden want de rij wachtenden staat pal voor het naambordje.

Na zo'n vijf minuten wachten zijn we aan de beurt. De barista vraagt ons of we al eens eerder zijn geweest. Nee, eerste keer! Hij loopt kort de koffiekaart met ons door. Gelukkig voor mijn reisgenoot serveren ze ook thee want ze lust geen koffie...Mijn reisgenoot kiest een Cold Brew Dong Ding Oolong ijsthee (koude Spa Blauw met theeblaadjes in de koelkast, volgende dag even door een filter en klaar), ik kies voor een Panama espresso en Honduras filterkoffie.

Verleidelijk aromatisch en mooi bloemig

Met grote precisie maalt hij de koffie voor zowel de filterkoffie als de espresso. Voordat hij de koffie gaat maken laat hij ons eerst de koffie ruiken: "een belangrijk onderdeel van de ervaring" zegt hij erbij. Vervolgens laat hij de filterkoffie "bloomen" (gemalen koffie opgieten met een klein beetje water om de smaken de kans te geven los te komen) en zet hij de espresso. Alle espresso wordt hier met een dubbele naked portafilter (filterdrager waar de onderkant uitgezaagd is) gezet. Hij zakt door de knieën en kijkt naar de extractie. Blijkbaar is hij niet helemaal tevreden want hij roert de espresso om en proeft. Hij trekt een ontevreden gezicht en gooit de koffie weg, stelt de temperatuur van de espressomachine iets hoger in en zet nog een espresso. Dit keer kijkt hij tevreden. "Helemaal goed" zegt hij terwijl hij het kopje op het schoteltje zet. De espresso ziet er inderdaad prachtig uit: een dikke hazelnoot bruine crema siert de espresso. Inmiddels is ook de met de hand gezette filterkoffie klaar. De geur die uit de mok omhoog stijgt is geweldig. Snel lopen we naar een tafeltje om te kijken of de smaken ook zo goed zijn. "Hemels zoet, verleidelijk aromatisch en mooi bloemig" zijn termen die onmiddellijk bij me opkomen.Ook de ijsthee blijkt super.

Theater

Het daarop volgende uur genieten we van het theater dat zich voor ons afspeelt. Barista's observeren, die begrijpen waar ze mee bezig zijn, is naar mijn idee een van de mooiste dingen om te zien. De rijen blijven lang maar dit belet de barista's niet om tussendoor de machines goed schoon te maken. Filterbakjes worden regelmatig uit de filterdragers gehaald en ook de douche wordt regelmatig grondig gereinigd.

Het begint natuurlijk met het verbouwen van goede koffie en deze op de juiste manier branden, maar wanneer de barista er vervolgens niet uithaalt wat moeder natuur, de koffieboer en de brander er in hebben gestopt, zal het resultaat altijd onbevredigend zijn. Juist dit begrip maakt Intelligentsia tot wat ze is: misschien wel de beste espressobar ter wereld!

1331 Abbot Kinney Boulevard

Venice, CA 90291

www.intelligentsiacoffee.com

Openingstijden:

Maandag - Woensdag 6.00 - 20.00

Donderdag - Vrijdag 6.00 - 23.00

Zaterdag 7.00 - 23.00

Zondag 7.00 - 20.00

Reageren

Reactie toevoegen

Lees reacties

Henk

Wie volgt in Nederland....

Share:
Terug